Nadat aan het begin van de 17e eeuw Dirck Fonckert met zijn vrouw in het nu geheten herenhuis van de Marienhof gaat wonen, investeert Dirck Fonckert in 1610 in een aanbouw in de vorm van een zij-en achterhuis. Dirck is een vermogende boer met veel bezittingen zo blijkt uit een nog bestaande inventarislijst* uit 1641, die na zijn dood is opgemaakt. Dit is de eerste grote verbouwing van de boerderij, later zullen er meer veranderingen plaatsvinden.

Uit de inventarislijst* die teruggevonden is valt ook op te maken dat Dirck Fonckert een gemengd agrarisch bedrijf voerde; akkerbouw en veehouderij. Hij bezat voor die tijd veel stuks vee zoals o.a. trekpaarden, rundvee en andere dieren. Op de boerderij werden destijds ook diverse eind producten gemaakt, zoals kaas. Maar in 1610 gebeurde er natuurlijk veel meer in de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden.

Op 23 januari 1610 werden grote delen van Holland overspoelt door de Emerentiavloed/ Pontiaansvloed. De schade was enorm.

In september 1610 begint het heksenproces van Bredevoort. Tientallen vrouwen zijn veroordeeld voor hekserij en op de brandstapel terecht gekomen. In november 2021 biedt minister demissionair minister Grapperhaus namens kabinet excuses aan de nabestaanden aan.

Op 24 december 1610 gaat de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden diplomatieke betrekkingen aan met Marokko.

Op 10 december 1610 werd in Haarlem de belangrijke schilder, graveur en tekenaar Adriaen van Ostade geboren. Hij werd bekend om zijn ‘spottende’ boerentaferelen. Hij leerde het vak o.a. van de bekende kunstschilder Frans Hals.

In juli 1610 vierde meester kunstschilder Rembrandt van Rijn zijn 4e verjaardag

Foto: Boerengezelschap binnenshuis
Schilder: Adriaen van Ostade
Bron: Rijksmuseum Rijks Studio
Foto https://onh.nl/verhaal/adriaen-van-ostade-1610-1685 https://nieuwspaal.nl/kabinet-biedt-excuses-aan-voor-heksenprocessen-te-bredevoort/

* bron historische verkenning Mariënhof Cecilia Gallardo Rioseco
* bron canon vd Hoeksche Waard
*bron transcriptie inventaris 1641 Anne Bos, Museum Hoeksche Waard
* bron Wikipedia